تولید شیر، کره، پنیر یا ماست، با استفاده از پاستوریزاسیون یا همگن سازی، فاضلاب را با سطوح بالای بارهای BOD و COD تولید می کند و باید قبل از اینکه به تاسیسات درمان شهری تخلیه شود، باید کاهش یابد. محصولات جانبی متداول عبارتند از پاستور، آب پنیر و مشتقات آن. مقدار زیادی آب در طی فرآیند تولید پساب حاوی قندهای محلول و پروتئین، چربی ها و احتمالا بقایای مواد افزودنی مورد استفاده قرار می گیرد.
این فاضلاب دارای مشخصات زیر است
- مقدار اکسیژن بیوشیمیایی (BOD) با میانگین برابر 0.8 تا 2.5 کیلوگرم در هر تکرار (کیلوگرم بر تن) شیر در پساب بدون درمان
- تقاضای اکسیژن شیمیایی (COD)، که معمولا حدود 1.5 برابر سطح BOD است
- مجموع مواد جامد معلق (TSS)، در 100-1000 میلی گرم در لیتر (میلی گرم در لیتر)
- جامدات جامد محلول (TDS): فسفر (10-100 میلی گرم بر لیتر) و نیتروژن (حدود 6 درصد از سطح BOD).
کرم، کره، پنیر و تولید پنیر منبع اصلی BOD در فاضلاب است. مقادیر بار زباله از اجزای شیر مخصوص عبارتند از:
- 1 کیلوگرم چربی شیر = 3 کیلوگرم COD
- 1 کیلوگرم لاکتوز = 1.13 کیلوگرم COD
- پروتئین 1 کیلوگرم = 1.36 کیلوگرم COD
فاضلاب ممکن است حاوی پاتوژن ها از مواد آلوده یا فرایندهای تولید باشد. یک لبنی اغلب بوها و در بعضی موارد گرد و غبار ایجاد می کند که همچنین باید کنترل شود. مهندسان Ecologix محیط زیست سیستم ها و راه حل های کامل برای به طور موثر مدیریت تصفیه فاضلاب و نیازهای کنترل بو را در صنعت لبنی ایجاد می کند. راه حل ما شامل مزایای زیر است:
- بهینه سازی استفاده از آب و تمیز کردن مواد شیمیایی با گزینه ای برای گردش آب خنک کننده.
- جداسازی فاضلاب از تاسیسات بهداشتی، پردازش و خنک سازی (از جمله سیستم تراکم)؛ این توانایی برای دفع فاضلاب را تسهیل می کند.
- بهبود انرژی از طریق استفاده از مبدل های حرارتی برای خنک کننده و چگالش.
- استفاده از نازل های فشار بالا برای به حداقل رساندن مصرف آب.
استفاده مجدد از فاضلاب از صنعت لبنی نیز می تواند با استفاده از جذب و جداسازی غشاء در فرایندهای دیگر فراهم شود. رنگ و بو می تواند کاملا پس از درمان کربن فعال حذف شود. آب تصفیه شده را می توان از طریق سیستم غشایی اسمز معکوس متقابل عبور داد و سپس آب نفوذ می تواند دوباره استفاده شود.